Friday 1 April 2011

lempeng @ cekodok?

wah....lapar nye..mne 1 nk masak ni? jenis nafsu makan thap naga aq agak b,belah bagi nk masak yg mn 1...hahaha..em alang2 da citer psl makan moh la aq gtaw resepi wat lempeng nya....ni lempeng biase or klo bg aq lempeng kosong je kot cz ade sstengah tu pndai wt lempeng klapa..(yg ni aq x pndai, x smpt nk blja ngn mak aq) hahahaha..ok makcik2,atok,opah,pak encik,or sape2 la terasa nk try resepi ni JOMMMM!!!......

(persediaan utk 2-3 org ye)

bahan2
tepung gandum 2 cawan
telur 1 biji
air 1 setengah cawan (korang tgk la jgn terlalu pekat n cair sgt,agak2)
secubit garam (sikit je tw!)

(blend la sume bahan diatas ye) pastu korang leh la start panas kan kuali n letakkan minyak sapi sikit (owh ye minyak biase pon boleh tp minyak sapi tu cam best sket kn) ok letak sikit je taw n tuangkan la bancuhan tepung tadi dalam kuali. pastu korang kena la aksi sikit kt dapur kn..angkat kuali pastu pusing2 kn sampai la bancuhan tadi tu jd besar n menipis..letak minyak pd keliling lempeng td utk memudahkan korang terbalikkan pd bhgn sblh nye...ikot la agak2 suka makan yg garing wt la garing2 tp jgn smpai hangus da la..(kawalan api tu penting ye kawan2)...selamat mencuba!!!

owh ye...cecah la ngan kari semalam ke or sambal sardin or law sume tu x der kte makan la ngn gula!!! sodapppp...........

No comments:

Post a Comment